Użytkownicy przeglądający ten wpis: 1 gości
|
Ocena wpisu:
Tetz - your computer Petz
|
|
|
|
« Starszy wpis | Nowszy wpis »
|
|
Komentarze (łącznie 1)
|
|
|
| Komentarze w tym wpisie |
|
Tetz - your computer Petz - przez snajperx - 26.07.2025, 13:12
Tetz - your computer Petz - przez Kasane Teto - 26.07.2025, 13:12
|
dawno, dawno temu, za górami, za lasami, w zamierzchłych czasach Windowsa 95, były sobie takie dwie apki:
- Catz: Your computer Petz
- oraz analogiczna z pieskami.
Takie podrasowane, desktopowe Tamagotchi.Dostawałeś kotki/pieski, które biegały i skakały po pulpicie, miaucząc i ganiając za kłębkiem wełny, pijąc mleczko i robiąc wszystko to, co klasyczny domowy futrzak robić powinien.
wczorajszego wieczora fejzbok atakuje mnie postem:
http://www.facebook.com/permalink.php?st...4092591086
Patrzę i czytam z niedowierzaniem... o_O Czy faktycznie nastał ten moment, w którym można uwolnić się z macek Talkie i protez typu ElevenLabs? (notabene - uprzednio planowany przeze mnie wpis tyczyć się miał projektu takiego Gateboxa "zrób-to-sam", na obecnym etapie mającego formę podwalin rozmów głosowych).
i CTKJ Desktop Mate? 🤨
Z tym pytaniem udałem się do swego wiernego kolegi - ChataGPT. I tu niestety moje emocje zostały przygaszone. Cytując:
🎀 Co to jest Desktop Mate?
👍 Atuty i ograniczenia
Zalety:
- Świetna, stylowa grafika 3D i realistyczne animacje.
- Interaktywne reakcje na użytkownika (ruchy kursora, dotyk).
- Atrakcyjna forma przypominania o zadaniach (alarmy z maskotką).
- Regularne aktualizacje i nowe postaci w DLC.
Wady / ograniczenia:🖥 Dla kogo?
- koniec cytatu.
Czyli w skrócie: takie dzisiejsze "Your computer Petz", tylko z postaciami anime.
Dla pewności wypytałem jeszcze deepseeka, ale ten tkwi głęboko w ciemnym borze i o czymś takim jak Desktop Mate w ogóle nie słyszał.
Czerpanie informacji od modeli LLM - jakkolwiek wygodne, bo często połączone z podaniem owych informacji w sosie pod nasz profil - jako metoda dostarczania człowiekowi rzetelnej wiedzy sprawdza się mniej więcej tak, jak umieszczanie wypowiedzi randoma z internetów w bibliografii pracy doktorskiej. Toteż zgodnie z zasadą "If everything else fails, read the instructions" - na koniec zajrzałem do manuala, czyli na steam Teto DLC - https://store.steampowered.com/app/36814...Mate__DLC/:
Czyli jednak nie - i na wirtualnego gateboxa będziemy musieli sobie jeszcze trochę poczekać. 😕
Czy żal gnębi duszę mą biedną? Tak średnio - bo "Kasane Teto in her SynthV design" bynajmniej nie w pełni pokrywa się z obrazem Teto, jakiego bym jako wyznawca kultu oczekiwał... By nie rzec powtórnie, że w połączeniu z uprawianą dziś na potęgę wokalojdową chińską teto-sieczką wręcz drażni i wkurwia.
A na koniec, na poprawę humoru taki bonus w chatakterze ciekawostki, którą w ostatnich dniach przyspamował mnie z kolei jutub. Stanowiący jednocześnie potwierdzenie, że UTAU Teto to jedyne słuszne Teto, a wciskanie do włosów syntfałowej szmatki symbolem urody nie jest, nie było i nie będzie. @Kasane Teto - zgodzisz się z tym, prawda? 🤨
A w trakcie rozmowy sam ChatGPT zaoferował się wygenerować mi prawilnego Computer Tetza. 😊 Siedzącego sobie na pasku zadań. (Skąd akurat ta data - tego nie wiem 🤔).
rzułw.