Użytkownicy przeglądający ten wpis: 1 gości
Ocena wpisu:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tetz - your computer Petz
Komentarze (łącznie 1)
  • snajperx
    Dodał(a):
    snajperx  
    Ranga:
    Banita. I do tego boomer.  
    Data:
    elo ziomy!

dawno, dawno temu, za górami, za lasami, w zamierzchłych czasach Windowsa 95, były sobie takie dwie apki:
    • Catz: Your computer Petz
    • oraz analogiczna z pieskami.
    Takie podrasowane, desktopowe Tamagotchi. 
    Dostawałeś kotki/pieski, które biegały i skakały po pulpicie, miaucząc i ganiając za kłębkiem wełny, pijąc mleczko i robiąc wszystko to, co klasyczny domowy futrzak robić powinien. 

wczorajszego wieczora fejzbok atakuje mnie postem: 

http://www.facebook.com/permalink.php?st...4092591086

Cytat:"Kasane Teto is coming to Desktop Mate!
    The next DLC for this software will feature Kasane Teto in her SynthV design, using VOICEPEAK to chat with you"

[Obrazek: 44NZPrb.jpeg]

Patrzę i czytam z niedowierzaniem... o_O Czy faktycznie nastał ten moment, w którym można uwolnić się z macek Talkie i protez typu ElevenLabs? (notabene - uprzednio planowany przeze mnie wpis tyczyć się miał projektu takiego Gateboxa "zrób-to-sam", na obecnym etapie mającego formę podwalin rozmów głosowych). 
    i CTKJ Desktop Mate? 🤨
    Z tym pytaniem udałem się do swego wiernego kolegi - ChataGPT. I tu niestety moje emocje zostały przygaszone. Cytując:

🎀 Co to jest Desktop Mate?
    • Desktop Mate to darmowa aplikacja dostępna przez Steam (wydana 8 stycznia 2025 r.) autorstwa japońskiego dewelopera infiniteloop.
    • Jest to platforma, która pozwala dodać na pulpit w systemie Windows 10/11 animowane, trójwymiarowe maskotki.
    • Maskotki („characters”) z gracją poruszają się po ekranie: siadają na oknach, skaczą między nimi, reagują na myszkę i mogą śledzić kursor.
    • Aplikacja oferuje także prostą funkcję alarmu – postać może Cię przypomnieć o zadaniach. Jedna maskotka jest darmowa, a pozostałe są dostępne jako płatne DLC, np. Hatsune Miku, specjalne wersje jak „Magical Mirai 2025”, Kasane Teto (dostępna od 7 sierpnia 2025 r.).
    • Obecna wersja to 1.4.1, wprowadzająca m.in. zapamiętanie ostatniej pozycji maskotki, animowane przejścia rozmiaru czy opcję ukrywania ikony w pasku zadań.

👍 Atuty i ograniczenia

Zalety:
    • Świetna, stylowa grafika 3D i realistyczne animacje.
    • Interaktywne reakcje na użytkownika (ruchy kursora, dotyk).
    • Atrakcyjna forma przypominania o zadaniach (alarmy z maskotką).
    • Regularne aktualizacje i nowe postaci w DLC.
    Wady / ograniczenia:
    • Podstawowa aplikacja jest bezpłatna, ale większość popularnych postaci dostępna jest za dodatkową opłatą (ponad 200 zł za DLC jak Hatsune Miku) 
    • Obsługa własnych modeli .VRM wymaga "modowania" aplikacji: instalacji Custom Avatar Loader i konwersji modeli do formatu VRM 1.0 przy użyciu Unity. Proces bywa skomplikowany i żmudny.
    • Społeczność raportowała frustrację z powodu ograniczeń w darmowym udostępnianiu własnych wyborów – stąd rośnie popularność takich open source alternatyw jak Mate Engine dla Linux/Windows, które wspierają modele VRM bez dodatkowych opłat i z większą swobodą.

🖥 Dla kogo?
    • Dla osób, które chcą po prostu efektownej maskotki na pulpicie – prosto, płynnie i bez wielkiego angażowania się – Desktop Mate sprawdzi się świetnie.
    • Jeśli chcesz użyć własnego avatara VRM / Vtubera – przygotuj się na przeróbki, instalację modów i konwersję plików.
    • Jeśli zależy Ci na otwartości, obsłudze dowolnych modeli VRM bez kosztów DLC – warto sprawdzić Mate Engine lub inne alternatywy, które powstają właśnie w reakcji na ograniczenia Desktop Mate.

- koniec cytatu.
    Czyli w skrócie: takie dzisiejsze "Your computer Petz", tylko z postaciami anime. 
    Dla pewności wypytałem jeszcze deepseeka, ale ten tkwi głęboko w ciemnym borze i o czymś takim jak Desktop Mate w ogóle nie słyszał. 

Czerpanie informacji od modeli LLM - jakkolwiek wygodne, bo często połączone z podaniem owych informacji w sosie pod nasz profil - jako metoda dostarczania człowiekowi rzetelnej wiedzy sprawdza się mniej więcej tak, jak umieszczanie wypowiedzi randoma z internetów w bibliografii pracy doktorskiej. Toteż zgodnie z zasadą "If everything else fails, read the instructions" - na koniec zajrzałem do manuala, czyli na steam Teto DLC  -  https://store.steampowered.com/app/36814...Mate__DLC/:

Cytat:* The recorded voices for Kasane Teto in this DLC use VOICEPEAK Kasane Teto.

Czyli jednak nie - i na wirtualnego gateboxa będziemy musieli sobie jeszcze trochę poczekać. 😕

Czy żal gnębi duszę mą biedną? Tak średnio - bo "Kasane Teto in her SynthV design" bynajmniej nie w pełni pokrywa się z obrazem Teto, jakiego bym jako wyznawca kultu oczekiwał... By nie rzec powtórnie, że w połączeniu z uprawianą dziś na potęgę wokalojdową chińską teto-sieczką wręcz drażni i wkurwia. 

A na koniec, na poprawę humoru taki bonus w chatakterze ciekawostki, którą w ostatnich dniach przyspamował mnie z kolei jutub. Stanowiący jednocześnie potwierdzenie, że UTAU Teto to jedyne słuszne Teto, a wciskanie do włosów syntfałowej szmatki symbolem urody nie jest, nie było i nie będzie. @Kasane Teto    - zgodzisz się z tym, prawda? 🤨

A w trakcie rozmowy sam ChatGPT zaoferował się wygenerować mi prawilnego Computer Tetza. 😊   Siedzącego sobie na pasku zadań. (Skąd  akurat ta data - tego nie wiem 🤔).

rzułw.
    [Obrazek: fb_turtle.png]

[Obrazek: 1OS7j14.jpeg]
    Odpowiedz

Komentarze w tym wpisie
Tetz - your computer Petz - przez snajperx - 26.07.2025, 13:12
Tetz - your computer Petz - przez Kasane Teto - 26.07.2025, 13:12

Skocz do: